Har du precis köpt en husbil eller går du fortfarande och planerar att köpa en och tror att det kommer ske inom en snar framtid? Då har du många fina dagar och många härliga resor framför dig. För att du ska kunna koppla av och njuta fullständigt av din husbil och resorna i den är det dock viktigt att du redan från början ser till att teckna ett bra skydd. Du behöver med andra ord ta reda på vilken försäkring du behöver teckna för din husbil.
Bra att tänka på
Om det här är din första husbil tycker du kanske att det är svårt att välja rätt försäkring. Du kanske inte vet riktigt vad du behöver tänka på. Vi ska därför titta närmare på vad du behöver ha i åtanke när du ska försäkra husbilen.
Försäkra din husbil online:
Hel, halv & trafikförsäkring ICA bilförsäkring ICA-bonus på kostnaden
| Bärgningshjälp dygnet-runt Hedvig Utan bindningstid
| Anpassad försäkring Gofido Helt digital försäkring
|
Det första du behöver tänka på är tidsaspekten. Precis som när du köper en vanlig bil ska du se till att husbilen har en försäkring från dag ett, även om du inte kommer att ta ut den på en runda förrän efter några veckor eller en månad. Undantaget är om fordonet är avställt till en början. Då kan du vänta med att teckna försäkringen tills du ställer på den igen. Det kan dock vara klokt att ha någon form av försäkring även under avställningsperioden. Saker kan inträffa även då, så som stölder och bränder. Många upplever dock att det är onödigt att betala fullpris för försäkring under den period fordonet är avställt. Därför erbjuder vissa försäkringsbolag en avställningsförsäkring.
En tredje sak som kan vara bra att tänka på är huruvida försäkringen som du funderar på att teckna även gäller utomlands. Om du bara planerar att använda husbilen i Sverige är detta irrelevant, men många vill även utforska andra länder. Om du tillhör den skara som vill upptäcka världen med din husbil behöver du undersöka hur skyddet ser ut utomlands. I vissa försäkringar ingår även skador och händelser utomlands, medan andra bara gäller i Sverige.
Speciellt för husbil
På det stora hela är helförsäkringarna och halvförsäkringarna väldigt lika de försäkringar som finns för vanliga bilar. Det finns dock några skillnader som enbart gäller husbilar och i vissa fall även husvagnar. Det har förstås med det faktum att göra att husbilen fungerar som ditt hem under semestern. Bilen använder du ju enbart för att ta dig fram i, medan husbilen blir en kombination mellan fordon och boende. En husbil kan därför behöva ett något mer omfattande skydd än en bil.
Vissa försäkringsbolag har husbilsförsäkringar som förutom de vanliga skydden i en halvförsäkring eller helförsäkring även täcker semesteravbrott, skador på markiser och assistans när som helst på dygnet. Maskinskada ingår också i såväl halvförsäkring som helförsäkring hos många försäkringsbolag.
Avbrottsersättningen som vi nämner ovan fungerar på så sätt att du kan få ut ersättning för dagar då du har semester men inte kan använda husbilen. Maximal tid som kan utnyttjas är tre veckor. Detta gäller alltså om en skada gör att husbilen inte kan användas. Det gäller alltså inte om du har köpt en husbil som inte fungerar när du köpte den och därför inte går att köra.
Halvförsäkring för husbil
Att ha en husbil är lite speciellt jämfört med att ha en vanlig bil. Du färdas naturligtvis lika bekvämt men eftersom husbilen även fungerar som boende förvarar du troligtvis en hel del värdefulla föremål i din husbil. Du bör därför se dig om efter ett försäkringsbolag där du får ersättning även om ett inbrott sker och värdefull utrustning som till exempel datorer, GPS, förtält eller något annat värdefullt som finns i husbilen blir stulet. Det är alltså viktigt att försäkringen inte bara täcker skadorna på bilen som uppstår till följd av inbrottet, utan även ersätter de saker som blir stulna. Detta är något som ingår både i halvförsäkringen och helförsäkringen hos ett flertal försäkringsbolag.
Utöver inbrott och stöld finns det några saker som vanligtvis brukar ingå om du tecknar en halvförsäkring för husbilen. Det handlar om trafikförsäkring, brand, glas, ansvarsskydd, rättsskydd, krishjälp och bärgning. Hos många försäkringsbolag ingår även motor och elektronikskydd. Vissa bolag ställer dock krav på att husbilen inte får ha uppnått en viss ålder för att detta ska gälla.
I vissa halvförsäkringar ingår även drulleförsäkring, medan detta får tecknas separat hos andra. Även för denna del av försäkringen kan det finnas vissa ålderskrav. Vissa försäkringsbolag kräver till exempel att husbilen inte får vara äldre än 8 år för att denna del av försäkringen ska gälla. En drulleförsäkring går in och täcker skador som du själv orsakar av misstag. Det kan till exempel vara skador på fast inredning i husbilen eller att du råkar tappa bort nyckeln.
Goda skäl att välja helförsäkringen
När du vistas ute längs vägarna i din husbil finns risken att du någon gång kommer att krocka med en annan bil eller krocka med ett djur. Det är naturligtvis inte något som någon önskar, men faktum är att den typen av händelser inträffar regelbundet. Det vore naturligtvis väldigt tråkigt om du själv fick täcka hela kostnaden för reparationer av bilen om något sådant skulle inträffa. Om du tecknar en helförsäkring ingår skador på lack och kaross, vilket det inte gör i en halvförsäkring. Med en helförsäkring har du med andra ord ett mer omfattande skydd, eftersom allt som ingår i halvförsäkringen ingår, samt vagnskador. Det gör att du slipper vara rädd att du inte ska ha råd att låta reparera din husbil om olyckan skulle vara framme.
Något som bör ses som väldigt fördelaktigt är att vissa försäkringsbolag inte tar ut någon självrisk för vagnskador som uppstår till följd av krock med vilt eller bil utomlands. Det kan naturligtvis vara väldigt positivt eftersom det gör att du slipper uppleva stress över oväntade kostnader när du befinner dig på semester.
Vad beträffar självrisken i allmänhet kan du ofta få en lägre premie på försäkringen genom att välja en högre självrisk. På samma sätt kan du få en lägre självrisk genom att istället välja en högre fast premie. Du kan i många fall påverka själv vilket upplägg du föredrar.
Hur mycket kostar det att försäkra en husbil?
Att försäkra en husbil kan variera i pris beroende på flera faktorer. Några av de faktorer som kan påverka kostnaden för en husbilförsäkring inkluderar:
- Värdet på husbilen
- Längden på husbilen
- Typ av husbil (t.ex. integrerad, halvintegrerad eller alkov)
- Förarens ålder och körhistorik
- Körförmåga och erfarenhet
- Bopris och var husbilen kommer att förvaras
- Eventuella tilläggskrav eller önskemål (t.ex. vägassistans eller extra skydd)
Det är svårt att ge en exakt prissättning för husbilförsäkringar eftersom kostnaden bestäms av individuella omständigheter och olika försäkringsbolag har olika prissättningar. För att få en mer noggrann uppskattning rekommenderas det att kontakta olika försäkringsbolag och be om offert för att försäkra din husbil.
Vad kostar en husbil i skatt och försäkring?
Kostnaden för skatt och försäkring för en husbil varierar beroende på flera faktorer. Några av de faktorer som kan påverka kostnaden inkluderar:
- Husbilens vikt och utsläppsnivåer – Husbilar kan omfattas av olika skattesatser beroende på deras utsläppsnivåer.
- Husbilens årsmodell – Nyare husbilar kan ha högre skatt och försäkringskostnad på grund av högre värde och ersättningskostnader.
- Självrisknivå – Om du väljer en högre självrisk kan försäkringspremien vara lägre, men i händelse av en skada kommer du att behöva betala mer för att täcka självrisken.
- Försäkringsbolag och typ av försäkringsavtal – Kostnaderna kan variera mellan olika försäkringsbolag och avtal, så det är viktigt att jämföra olika alternativ för att hitta den bästa kombinationen av skydd och pris.
Det är svårt att ge en exakt prissättning för skatt och försäkring för en husbil eftersom kostnaderna varierar beroende på individuella faktorer. För en mer exakt uppskattning, kontakta olika försäkringsbolag och Skatteverket för specifik information om kostnaderna för din husbil.
Får jag bo i en husbil som är avställd?
En avställd husbil är normalt sett inte avsedd för att användas för boende. När en husbil är avställd innebär det att den inte är registrerad och att fordonsskatten för den är tillfälligt avslagen.
Om du planerar att bo i din husbil under en längre tid rekommenderas det att du har en giltig registrering och betalar fordonsskatt. Att bo i en husbil som är avställd kan vara olagligt och kan leda till påföljder.
Hur ofta får man ställa av och på en husbil?
I Sverige är reglerna för att ställa av och på en husbil följande:
- Du kan ställa av din husbil genom att göra en avställning hos Transportstyrelsen.
- En avställning kan göras för upp till 12 månader och kan förlängas om du behöver längre tid.
- Avställningen innebär att fordonsskatten tillfälligt avslutas och att du inte får använda fordonet på allmän väg under den avställda perioden.
- För att använda din husbil igen efter avställningen måste du göra en ny registrering och betala fordonsskatt.
Det är viktigt att komma ihåg att avställning av din husbil innebär att du inte har rätt att använda fordonet på allmän väg under den avställda perioden. Att använda en avställd husbil på allmän väg kan vara olagligt och kan leda till påföljder.
Får man stå med husbil på vanlig parkering?
Möjligheten att stå med en husbil på vanlig parkering kan variera beroende på kommunala regler och restriktioner. Vissa kommuner tillåter parkering av husbilar på allmänna platser, medan andra kan ha specifika regler och platser för husbilsparkering.
Det rekommenderas att du kontrollerar de specifika parkeringsreglerna och riktlinjerna för den plats där du planerar att parkera.
Kontakta den lokala parkeringsmyndigheten eller besök kommunens webbplats för information om parkeringsrestriktioner för husbilar.