Försäkring husvagn

Försäkring husvagn

Om du är husvagnsägare eller kommer bli inom kort är det viktigt att undersöka vad som gäller när det kommer till försäkringar. Du bör försäkra husvagnen så fort som möjligt, så att du har ett bra skydd om något oförutsett skulle inträffa. Oavsett om du använder husvagnen eller om den står hemma hos dig eller på en uppställningsplats kan oväntade saker inträffa. Någon kan göra inbrott och den kan också utsättas för skadegörelse. Det är saker som tyvärr ligger utom din kontroll men naturligtvis vill du slippa betala för reparationer själv och därför bör det finnas en försäkring.

Undersök alternativ

Det är viktigt att ta sig tid att jämföra olika alternativ innan man tecknar en försäkring. Många försäkringsbolag erbjuder husvagnsförsäkringar och även om försäkringarna ofta har mycket gemensamt kan det finnas vissa skillnader. Du bör därför ta en titt på vilken försäkring som ser ut att passa just dig och ditt försäkringsbehov bäst.

Du bör även ta reda på om en halvförsäkring eller en helförsäkring passar dig bäst. Vad som vanligtvis brukar ingå i en halvförsäkring respektive en helförsäkring kommer vi att titta på lite längre fram. Här ska vi först ta en titt på vad du bör granska när du jämför olika alternativ.

Försäkra din husvagn online:

Vår favorit

ICA bilförsäkring

Bra försäkring till bra pris

  • Fast pris i 5 år

  • ICA-bonus på försäkringen

  • Topprankad i test

  • Hel, halv & trafikförsäkring

Bärgningshjälp dygnet-runt

Hedvig

Utan bindningstid

  • Utan bindningstid

  • Vägassistans 24/7

  • Personlig service i appen

  • Hel, halv & trafikförsäkring

Anpassad försäkring

Gofido

Helt digital försäkring

  • Anpassa ditt skydd

  • Helt digital

  • Utan bindningstid

  • Hel, halv & trafikförsäkring

Att äga en husvagn är lite speciellt så till vida att den ofta ersätter andra typer av boende på semestern. När du har en husvagn bor du vanligtvis i den och bokar sällan ett hotell eller en stuga. Det innebär att du är ganska beroende av att kunna använda husvagnen när det är dags för semester. Av den anledningen bör du titta efter om försäkringen ersätter avbrott i semestern.

Ett sådant skydd kan innebära att du får ersättning för de semesterdagar då husvagnen inte kan nyttjas på grund av en skada. Detta skydd gäller alltså bara nya skador, det gäller inte om det sedan tidigare finns en skada som du känner till men har valt att inte åtgärda.

Få rabatt om du samlar dina försäkringar

Något annat som kan vara intressant att känna till är att flera försäkringsbolag erbjuder rabatt om du samlar flera av dina försäkringar hos dem. Om du redan har en bilförsäkring och kanske även någon mer försäkring hos ett visst bolag, kan det därför vara bra att undersöka om de har någon typ av förmånssystem som gör att du kan få rabatt på husvagnsförsäkringen om du tecknar den också där. Naturligtvis är det viktigt att du också undersöker om husvagnsförsäkringen lever upp till dina krav. Du ska naturligtvis inte välja en sämre försäkring än du hade tänkt enbart i syfte att få rabatt.

Om du tycker att det är krångligt att utvärdera vilken försäkring som är den bästa kan du ta hjälp av en jämförelsesajt på nätet. Det finns ett flertal sådana på nätet, där man ägnar sig just åt att jämföra olika försäkringar. Man tittar på olika faktorer som brukar betraktas som viktiga och fäller sedan ett utlåtande om vilka försäkringar som hamnar i topp, vilka som är billigast, vilka som är något sämre än de andra, hur de ligger till när det kommer till självrisk och liknande saker. Naturligtvis finns sådana jämförelser även för husvagnsförsäkringar och om du vill spara tid kan dessa vara till hjälp.

Försäkring husvagn - hitta en bra husvagnsförsäkring.

Med hjälp av sådana jämförelser kan du åtminstone få hjälp att sålla bort de försäkringar som får sämst omdömen. Du kan sedan på egen hand titta närmare på de försäkringar som fått bra betyg och som du tycker verkar intressanta. På deras hemsidor kan du läsa mer om försäkringsvillkoren, premier, självrisker och andra saker som du kan behöva känna till. När du sedan har tillräckligt med kunskap om de olika bolagen och deras försäkringsprodukter kan du fatta ett beslut.

Halvförsäkring och helförsäkring

Om du har försäkrat en bil tidigare, vilket du förmodligen har om du äger en husvagn, känner du säkert till att de flesta försäkringsbolag om inte alla erbjuder en halvförsäkring och en helförsäkring. Sådan indelning finns även för husvagnsförsäkringen. Halvförsäkringen är en något enklare försäkring än helförsäkringen. Det som ingår i en helförsäkring som inte ingår i en halvförsäkring är normalt sett vagnskador, det vill säga skador på karossen och lacken som till exempel kan uppstå genom krock men även på andra sätt.

Om du inte har en annan försäkring som täcker detta kan det vara klokt att överväga att teckna en helförsäkring för ett omfattande skydd. För en äldre husvagn med lågt värde kan en halvförsäkring vara tillräcklig. Anledningarna till att välja en halvförsäkring kan variera, men det är viktigt att göra ett medvetet val och förstå skillnaderna.

Vad ingår då vanligtvis i halvförsäkringen för husvagnar?

  • Brand
  • Stöld
  • Ansvarsförsäkring
  • Rättsskydd
  • Glas

Dessa delar brukar ingå i halvförsäkringen för husvagn hos så gott som alla försäkringsbolag. Utöver detta skydd kan vissa försäkringsbolag även inkludera ytterligare delar i sina försäkringar. Skydd för semesteravbrott brukar i de fall där detta finns ingå i både helförsäkringen och halvförsäkringen.

Husvagnen är faktiskt inte är ett fordon utan snarare en släpvagn.

Du kanske undrar över trafikförsäkring eftersom det är vida känt att fordon måste ha en sådan. Här gäller det dock att komma ihåg att husvagnen faktiskt inte är ett fordon utan snarare en släpvagn. Den kan inte framföras i trafiken utan ett dragfordon. Med tanke på detta är det dragfordonet som behöver ha en trafikförsäkring. Husvagnen omfattas då av denna trafikförsäkring, så du behöver inte ha en separat sådan för din husvagn.

När du ska teckna en husvagnsförsäkring

När du ska teckna en husvagnsförsäkring kan det vara bra att tänka på att det ofta är möjligt för dig att till viss del påverka kostnaderna. Ofta går det att välja mellan en lägre självrisk men högre premie, eller en högre självrisk men låg premie. Olika lösningar kan passa olika bra för olika personer och det är olika vad man föredrar. Som tidigare nämnts kan det också vara möjligt att få rejält rabatterade försäkringar genom att samla flera försäkringar hos samma bolag.