Försäkring leasingbil

Har du börjat fundera på att leasa nästa bil istället för att själv köpa och äga bilen? Det har definitivt ett flertal fördelar, men du kanske funderar på vad som egentligen gäller när det kommer till försäkringar för en leasingbil? Det ska vi ta en närmare titt på här för att reda ut vad som egentligen gäller.

Ingår försäkringen i leasingavtalet?

Det finns förmodligen ganska många saker som du skulle vilja veta om leasing av bil och hur avtalen ser ut. En av de saker som är väldigt intressanta att veta är naturligtvis huruvida försäkringen betalas av dig eller av ägande företaget samt vem som tecknar försäkringen.

Exakt hur avtalen ser ut kan variera beroende på vilket företag du väljer att leasa bilen från. Ofta ingår dock en helförsäkring som gör att du har ett bra skydd för den bil du åker runt i. Om du leasar en ny bil har den en vagnskadegaranti som ingår och denna backas upp av en halvförsäkring. Halvförsäkringen täcker saker som stöldskador, glasskador, brandskador, rättsskydd och krishjälp. Hos vissa bolag ingår även allrisk i halvförsäkringen.

Försäkra din leasingbil online:

Vår favorit

ICA bilförsäkring

Bra försäkring till bra pris

 • Fast pris i 5 år

 • ICA-bonus på försäkringen

 • Topprankad i test

 • Hel, halv & trafikförsäkring

Bärgningshjälp dygnet-runt

Hedvig

Utan bindningstid

 • Utan bindningstid

 • Vägassistans 24/7

 • Personlig service i appen

 • Hel, halv & trafikförsäkring

Anpassad försäkring

Gofido

Helt digital försäkring

 • Anpassa ditt skydd

 • Helt digital

 • Utan bindningstid

 • Hel, halv & trafikförsäkring

Det är inte heller ovanligt att det i leasingavtalet ingår en tilläggsförsäkring som ger extra skydd vid exempelvis viltolyckor. Vad exakt som gäller hos det företag du planerar att leasa bil från bör du dock undersöka innan du skriver under några avtal.

Bra att känna till om leasingbilar

Det finns många som har kommit fram till slutsatsen att det är mer fördelaktigt att leasa en bil än att själv köpa en bil. Anledningarna till att man väljer leasingbil kan vara flera. På det här sättet kan du till exempel hyra en bil i några år, för att därefter återlämna den till återförsäljaren och sedan leasa en ny bil. Det gör att du hela tiden kan köra runt i en relativt ny bil, utan att behöva bekymra dig speciellt mycket över sjunkande andrahandsvärden. För många kan detta vara ett tungt vägande skäl till att välja leasingbil istället för en privatägd bil.

Viktigt att vara rädd om bilen

Något som du behöver komma ihåg om du väljer att leasa en bil är att du måste se till att vara rädd om bilen. Det står vanligtvis i avtalen att normalt slitage ingår i avgiften men att slitage som går utöver detta debiteras. Det kan förstås vara svårt att veta på förhand exakt vad som kan betraktas som normalt slitage, men generellt bör du se till att ta väl hand om bilen och köra den med omsorg.

Försäkring leasingbil

Att förvara den i garage är dessutom klokt för att undvika skador. Om du lämnar tillbaka bilen i ett skick som inte betraktas som godtagbart kommer du att bli debiterad för detta och det kan bli kostsamt. Det är därför viktigt att du tänker på detta på förhand. Vidare bör du vara noga med att se till att bilen servas enligt den plan som finns då det också är ett av de grundkrav som brukar finnas.

Något som får många att välja leasingbil är att det inte finns någon kontantinsats, vilket det gör när du köper en bil. Du betalar normalt sett heller ingen deposition.

Leasing av bil

Vem betalar försäkringen på en leasingbil?

På en leasingbil är det vanligt att försäkringen betalas av leasingtagaren, det vill säga personen eller företaget som använder bilen under leasingperioden. Försäkringskostnaden kan ingå som en del av den totala leasingavgiften och betalas direkt av leasingtagaren till försäkringsbolaget.

Hur försäkrar man en leasingbil?

För att försäkra en leasingbil behöver du kontakta ett försäkringsbolag och teckna en försäkring för fordonet. Det är viktigt att kolla med leasingbolaget om det finns specifika krav eller rekommendationer för försäkringsbolag innan du väljer en försäkringsleverantör.

Normalt sett behöver du lämna information om bilmodell, årsmodell och eventuella tillval som kan påverka försäkringskostnaden. Försäkringsbolaget kan också be om information om dina personuppgifter, körhistorik och eventuella andra förare som kommer att köra bilen regelbundet.

Efter att du har valt en försäkringsleverantör och kommit överens om villkoren och kostnaden för försäkringen kommer du att få ett försäkringsavtal som anger täckningen och så vidare.

Vilken försäkring behövs på en leasingbil?

Precis som med vilken bil som helst är det vanligt att man behöver minst en trafikförsäkring på en leasingbil. Trafikförsäkringen är en obligatorisk försäkring enligt svensk lag som täcker skador som kan orsakas av fordonet på andra personer eller deras egendom.

Dessutom kan det vara lämpligt att teckna tilläggsförsäkringar för att ge extra skydd och täckning för leasingbilen. Några av de vanligaste tilläggsförsäkringarna för en leasingbil kan inkludera:

 • Helförsäkring – Täcker skador på din leasingbil i händelse av en olycka, stöld eller skador orsakade av yttre faktorer.
 • Delkaskoförsäkring – En mellanliggande nivå av täckning som kan omfatta skador på din leasingbil orsakad av brand, stöld, skadegörelse och andra yttre faktorer.
 • Glasförsäkring – Täcker kostnader för reparation eller utbyte av bilens glas, till exempel vindrutor eller backspeglar.
 • Maskinskadeförsäkring – Täcker kostnader för reparation eller byte av motor och andra viktiga komponenter i bilen.
 • Reservdelsförsäkring – Täcker kostnader för reparation eller byte av viktiga reservdelar i bilen, till exempel däck eller bromsar.

Det är viktigt att diskutera dina behov och önskemål med försäkringsbolaget för att hitta den bästa kombinationen av försäkringstyper och täckning för din leasingbil.

Måste man ha helförsäkring på en leasingbil?

Kravet på vilken typ av försäkring som behövs på en leasingbil kan variera beroende på leasingavtalet och eventuella krav från leasingbolaget. I många fall har leasingbolaget krav på att leasingtagaren tecknar minst en helförsäkring på bilen.

Helförsäkring kan ge ett bättre skydd för dig och leasingbolaget eftersom den täcker skador på din leasingbil i händelse av en olycka, stöld eller skador orsakade av yttre faktorer. Det kan vara en viktig försäkring för att minimera riskerna för ekonomisk påverkan vid eventuella skador på bilen.