Äger du en släpvagn som då och då tas i trafik? Då är det viktigt att du ser till att ha en släpvagnsförsäkring. De flesta är väl medvetna om att bilen enligt lagkrav måste vara försäkrad men det stora flertalet skulle heller inte drömma om att åka runt i en oförsäkrad bil, inte minst på grund av risken för stort ekonomiskt bortfall om en skulle bli inblandad i en krasch. Att försäkra släpvagnen är lättare att glömma, dels för att den inte används lika ofta, dels för att det inte pratas lika mycket om släpvagnsförsäkringar. Det är därför klokt att teckna en försäkring så fort du införskaffar släpvagnen. På det sättet slipper det falla i glömska.
Välj försäkringsbolag
Det första du behöver göra är att välja ett försäkringsbolag. Det kan låta enkelt men det är inte alltid något självklart val. Det vore förstås lätt om det fanns ett bra försäkringsbolag och därefter en rad dåliga försäkringsbolag, men så ser inte verkligheten ut. Det finns ett flertal seriösa, väletablerade och bra bolag som kan erbjuda släpvagnsförsäkringar. Det gäller helt enkelt att du jämför de olika bolagen, tittar på vad de har att erbjuda och försöker hitta det bolag som kan erbjuda den bästa försäkringen för just din släpvagn.
Försäkra släpvagn:
ICA Försäkring
| Moderna Försäkringar
|
Det kan till exempel vara så att du tjänar ekonomiskt på att välja ett visst försäkringsbolag på grund av att du har flera andra försäkringar hos bolaget och därför får rabatt. Priset ska aldrig vara det enskilt viktigaste skälet till val av försäkring, men om andra faktorer tycks likvärdiga kan det fälla en avgörande röst.
Ett annat tänkbart scenario är att ett visst försäkringsbolag specialiserat sig på släpvagnar som är nyare än en viss årsmodell, och eftersom din släpvagn passar in i ramen får du bra villkor. Det kan finnas en rad olika faktorer som bidrar till att du väljer det alternativ du gör. Huvudsaken är att du gör medvetna jämförelser och inte bara tecknar en försäkring för att det ska gå så snabbt som möjligt.
Få en översikt:
Det finns flera sätt att hitta tänkbara alternativ. Du kan antingen använda en sökmotor där du söker på just försäkring släpvagn. Du kommer då få upp en rad sökträffar till välkända försäkringsbolag som erbjuder försäkring av släpvagn. Om du är beredd att lägga ned en del tid på att på egen hand besöka de olika bolagens hemsidor och läsa igenom villkor och fakta kan det här vara ett bra sätt. Fördelen med att göra på det här sättet är att du kan läsa all information och inte riskerar att missa något som är intressant för just dig. Ingen annan sorterar bland informationen åt dig och därför får du en klar helhetsbild även om det tar längre tid.
Om du av någon anledning är under viss tidspress eller helt enkelt inte riktigt vet vad du ska leta efter bland all fakta och alla villkor kan du lösa det på ett annat sätt. Du kan då gå till en jämförelsesajt där en skribent har valt ut specifika faktorer där man jämför de olika bolagens lösningar. Det kan handla om försäkringspremie, karenstid, vad som ingår etc. För den som har ganska bråttom men ändå vill göra ett moget övervägande kan detta vara en bra lösning.
Viktigt när du väljer släpvagnsförsäkring
Vad är det då som är viktigt att tänka på när du ska skaffa en släpvagnsförsäkring? Det kanske enskilt viktigaste är att du måste se till att känna till skillnaderna mellan en halvförsäkring och en helförsäkring. När du väl vet skillnaderna måste du också bestämma dig för vilken av försäkringstyperna som är aktuell för just dig.
Generellt täcker en halvförsäkring brandskador, glasskador och stöldskador. Den täcker också vissa skador på släpvagn samt släpvagnens utrustning. Om du vill ha ett mer heltäckande skydd är det en helförsäkring du bör teckna. I den ingår förstås allt det som ingår i en halvförsäkring. Utöver det ingår även skydd för vagnskador. Det innebär att om du råkar krocka och släpvagnen blir skadad så täcker försäkringen skadorna även om det visar sig att du är den som är orsak till krocken. Många upplever att det är en stor trygghet att ha en helförsäkring.
Hos vissa försäkringsbolag ingår även rättsskydd och kristerapi i såväl halvförsäkring som helförsäkring.
När du ska välja försäkring är det också viktigt att känna till att det oftast inte finns något fast pris som gäller alla. Istället avgörs kostnaden för din försäkring av en rad faktorer så som årsmodell och släpvagnens vikt.
Vad räknas som en släpvagn?
Något som är intressant att veta är naturligtvis vad som faktiskt räknas som en släpvagn. Vissa ser framför sig den typen av släpkärra eller släpvagn som används vid exempelvis flytt eller när det ska köras skräp till soptippen. Det finns dock även många andra typer av släpvagn. En båtvagn räknas till exempel också in till den här kategorin, liksom en hästtransport. När det gäller just hästtransporter är det viktigt att tänka på att det är bra att teckna en helförsäkring. Med en sådan ersätts nämligen också skador som hästen eventuellt orsakar inne i släpvagnen. Det bör också nämnas att om du har en hästtransport som används till just att transportera hästar måste släpet vara registrerat för att transportera hästar.
En förhållandevis billig försäkring
En släpvagnsförsäkring är relativt billig att ha jämfört med många andra försäkringar. Det finns med andra ord ingen orsak att låta bli att teckna en sådan. Ofta kan du komma undan med en premie som ligger en bra bit under 100 kronor i månaden och ändå har du ett omfattande försäkringsskydd som täcker dina kostnader om olyckan skulle vara framme.
Precis som med andra försäkringar finns det naturligtvis en självrisk som du själv får betala om du behöver utnyttja försäkringen. Vad den ligger på kan variera mellan olika försäkringsbolag. En vanlig summa för självrisk är dock 1500 kronor, och det är flera företag som använder denna självrisknivå, även om det naturligtvis finns undantag. Att titta igenom villkoren ordentligt så att du ser vad självrisken ligger på innan du tecknar en försäkring är klokt.