Försäkring släpvagn

Försäkring släpvagn

Äger du en släpvagn som då och då tas i trafik? Då är det viktigt att du ser till att ha en släpvagnsförsäkring. De flesta vet att man enligt lag måste försäkra bilen. De flesta skulle inte heller tänka på att köra en oförsäkrad bil, särskilt på grund av risken för stora ekonomiska förluster vid en krasch. Folk glömmer lätt att försäkra sin släpvagn eftersom den används inte lika frekvent och det talas inte så mycket om släpvagnsförsäkringar. Det är därför smart att teckna försäkring när du skaffar släpvagnen för att undvika förbiseendet.

Välj försäkringsbolag

Det första du behöver göra är att välja ett försäkringsbolag. Det kan låta enkelt men det är inte alltid något självklart val. Det vore förstås lätt om det fanns ett bra försäkringsbolag och därefter en rad dåliga försäkringsbolag, men så ser inte verkligheten ut. Det finns ett flertal seriösa, väletablerade och bra bolag som kan erbjuda släpvagnsförsäkringar. Jämför olika försäkringsbolag för att hitta den bästa försäkringen för din släpvagn.

Försäkra släpvagn:

Vår favorit

ICA bilförsäkring

Bra försäkring till bra pris

 • Fast pris i 5 år

 • ICA-bonus på försäkringen

 • Topprankad i test

 • Hel, halv & trafikförsäkring

Bärgningshjälp dygnet-runt

Hedvig

Utan bindningstid

 • Utan bindningstid

 • Vägassistans 24/7

 • Personlig service i appen

 • Hel, halv & trafikförsäkring

Anpassad försäkring

Gofido

Helt digital försäkring

 • Anpassa ditt skydd

 • Helt digital

 • Utan bindningstid

 • Hel, halv & trafikförsäkring

Det kan löna sig att välja ett specifikt försäkringsbolag om du redan har flera andra försäkringar hos dem och kan få rabatt. Priset bör inte vara det enda avgörande valet för försäkring, men om andra faktorer är likvärdiga kan det vara avgörande.

Ett annat scenario är att ett försäkringsbolag fokuserar på nyare släpvagnar av specifik årsmodell, vilket kan ge fördelaktiga villkor om din släpvagn passar in i deras profil. Det finns olika faktorer som påverkar ditt val. Det viktigaste är att göra medvetna jämförelser och inte bara teckna en försäkring för att det ska gå snabbt.

Få en översikt:

Det finns flera sätt att hitta tänkbara alternativ. Du kan antingen använda en sökmotor där du söker på just försäkring släpvagn. Du kommer då få upp en rad sökträffar till välkända försäkringsbolag som erbjuder försäkring av släpvagn. Om du är beredd att lägga ned en del tid på att på egen hand besöka de olika bolagens hemsidor och läsa igenom villkor och fakta kan det här vara ett bra sätt. Fördelen med att göra på det här sättet är att du kan läsa all information och inte riskerar att missa något som är intressant för just dig. Ingen annan sorterar bland informationen åt dig och därför får du en klar helhetsbild även om det tar längre tid.

Försäkra släpvagn

Om du av någon anledning är under viss tidspress eller helt enkelt inte riktigt vet vad du ska leta efter bland all fakta och alla villkor kan du lösa det på ett annat sätt. Du kan då gå till en jämförelsesajt där en skribent har valt ut specifika faktorer där man jämför de olika bolagens lösningar. Det kan handla om försäkringspremie, karenstid, vad som ingår etc. För den som har ganska bråttom men ändå vill göra ett moget övervägande kan detta vara en bra lösning.

Viktigt när du väljer släpvagnsförsäkring

Vad är det då som är viktigt att tänka på när du ska skaffa en släpvagnsförsäkring? Det kanske enskilt viktigaste är att du måste se till att känna till skillnaderna mellan en halvförsäkring och en helförsäkring. När du väl vet skillnaderna måste du också bestämma dig för vilken av försäkringstyperna som är aktuell för just dig.

Generellt täcker en halvförsäkring brandskador, glasskador och stöldskador. Den täcker också vissa skador på släpvagn samt släpvagnens utrustning. Om du vill ha ett mer heltäckande skydd är det en helförsäkring du bör teckna. I den ingår förstås allt det som ingår i en halvförsäkring. Utöver det ingår även skydd för vagnskador. Det innebär att om du råkar krocka och släpvagnen blir skadad så täcker försäkringen skadorna även om det visar sig att du är den som är orsak till krocken. Många upplever att det är en stor trygghet att ha en helförsäkring.

En släpvagn som står oförsäkrad på ett gärde.

Hos vissa försäkringsbolag ingår även rättsskydd och kristerapi i såväl halvförsäkring som helförsäkring.
När du ska välja försäkring är det också viktigt att känna till att det oftast inte finns något fast pris som gäller alla. Istället avgörs kostnaden för din försäkring av en rad faktorer så som årsmodell och släpvagnens vikt.

Vad räknas som en släpvagn?

Något som är intressant att veta är naturligtvis vad som faktiskt räknas som en släpvagn. Vissa tänker på den typen av släpvagn som används vid flyttningar eller för att transportera skräp till soptippen. Det finns dock även många andra typer av släpvagn. En båtvagn räknas till exempel också in till den här kategorin, liksom en hästtransport. När det gäller just hästtransporter är det viktigt att tänka på att det är bra att teckna en helförsäkring. Med en sådan försäkring täcks även eventuella skador som hästen kan orsaka inne i släpvagnen. Det är viktigt att notera att om du använder hästtransporten för att transportera hästar måste släpet vara registrerat för ändamålet.

En förhållandevis billig försäkring

En släpvagnsförsäkring är relativt billig att ha jämfört med många andra försäkringar. Det finns med andra ord ingen orsak att låta bli att teckna en sådan. Ofta kan du komma undan med en premie som ligger en bra bit under 100 kronor i månaden och ändå har du ett omfattande försäkringsskydd som täcker dina kostnader om olyckan skulle vara framme.

Precis som med andra försäkringar finns det naturligtvis en självrisk som du själv får betala om du behöver utnyttja försäkringen. Vad den ligger på kan variera mellan olika försäkringsbolag. En vanlig summa för självrisk är dock 1500 kronor, och det är flera företag som använder denna självrisknivå, även om det naturligtvis finns undantag. Att titta igenom villkoren ordentligt så att du ser vad självrisken ligger på innan du tecknar en försäkring är klokt.

Försäkra släpvagnen idag

Måste man försäkra en släpkärra?

I Sverige är det inte obligatoriskt att försäkra en släpkärra. Det finns ingen lag som tvingar dig att ha försäkring för din släpkärra på samma sätt som för en bil. Men det är starkt rekommenderat att försäkra din släpkärra för att skydda dig själv och andra vid eventuella händelser.

Vad kostar det att försäkra en släpkärra?

Kostnaden för att försäkra en släpkärra kan variera beroende på flera faktorer, inklusive:

 • Värdet på släpkärran
 • Typ av släpkärra (t.ex. öppen eller täckt, bromsad eller obromsad)
 • Din bopris och var släpkärran kommer att förvaras
 • Eventuella tilläggskrav eller önskemål (t.ex. stöldskydd eller ansvarsförsäkring)
 • Försäkringsbolaget och typ av försäkringsavtal

För att få en exakt prissättning för att försäkra din släpvagn, kontakta olika försäkringsbolag och jämför kostnader och skydd.
Kostnader varierar beroende på individuella faktorer. För en mer exakt kostnadsuppskattning, begär en offert från olika försäkringsbolag för att försäkra din släpvagn.

Varför försäkra släpvagn?

Att försäkra en släpvagn kan vara mycket fördelaktigt av flera skäl:

 1. Olycksfall – Om du är inblandad i en olycka där din släpvagn skadas kan försäkringen täcka kostnader för reparation eller i värsta fall ersättning för hela släpvagnen.
 2. Stöld – Om din släpvagn blir stulen kan försäkringen täcka kostnader för att ersätta den.
 3. Skador på andras egendom – Om din släpvagn orsakar skador på någon annans egendom kan försäkringen täcka kostnader för att reparera dessa skador eller ersätta den drabbade parten.
 4. Ansvar – En försäkring kan ge ansvarsförsäkring för om du orsakar skador på någon annans egendom eller skadar någon annan i samband med användningen av din släpvagn.

Genom att försäkra din släpvagn kan du ha sinnesro och skydd för att kunna hantera eventuella kostnader eller skador som kan uppstå i samband med släpvagnens användning.

Måste man försäkra obromsad släpvagn?

I Sverige finns det ingen lag som kräver att du måste försäkra en obromsad släpvagn. Du rekommenderas starkt att försäkra din obromsade släpvagn för att skydda både dig själv och andra. Även en obromsad släpvagn innebär risker, som skador på andras egendom eller ansvarsskador som kan täckas av försäkring.

För att få exakt kostnadsuppskattning för att försäkra din obromsade släpvagn, kontakta olika försäkringsbolag för att jämföra priser och skydd.