Försäkring vid ägarbyte

Försäkring vid ägarbyte

 

När ett fordon byter ägare finns det en del att tänka på för att allt ska bli korrekt. Det första att tänka på är att köparen och säljaren måste göra en anmälan om ägarbyte till Transportstyrelsen. Både den nya och den gamla ägaren måste vara delaktiga i processen. Det går att göra på flera olika sätt. Anmälan kan göras antingen genom Transportstyrelsens app, deras e-tjänst eller på registreringsbeviset för fordonet i fråga.

När en anmälan om ägarbyte kommer in till Vägtrafikregistret noterar många försäkringsbolag detta och avslutar därmed den trafikförsäkring som finns. Det kan vara bra att läsa igenom vad som gäller i villkoren för din försäkring, om du är säljande part. Om försäkringsbolaget inte själva noterar sådan information och avslutar försäkringen behöver du kontakta dem och avsluta försäkringen. Om du däremot är köparen av fordonet behöver du se till att teckna en ny försäkring. Du tar alltså inte över försäkringen från den tidigare ägaren.

Försäkring vid ägarbyte

Hel, halv & trafikförsäkring

ICA bilförsäkring

ICA-bonus på kostnaden

 • Fast pris i 5 år

 • ICA-bonus på försäkringen

 • 4,4 i betyg hos Konsumenternas Försäkringsbyrå

 • Hel, halv & trafikförsäkring

Bärgningshjälp dygnet-runt

Hedvig

Utan bindningstid

 • Utan bindningstid

 • Vägassistans 24/7

 • Personlig service i appen

 • Hel, halv & trafikförsäkring

Anpassad försäkring

Gofido

Helt digital försäkring

 • Anpassa ditt skydd

 • Helt digital

 • Utan bindningstid

 • Hel, halv & trafikförsäkring

Viktigt att tänka på när du tar över en bil från någon annan

När du tar över en bil från någon annan, oavsett om det är ett köp eller en gåva, är det viktigt att se till att allt blir korrekt utfört. Först och främst måste du anmäla ägarbytet till Transportstyrelsen för att bli registrerad som ägare av bilen. Samma dag som ägarbytet är registrerat är det också viktigt att skaffa en försäkring. Om du enbart vill följa lagkraven räcker det med att du tecknar en trafikförsäkring.

Det är viktigt att komma ihåg att en trafikförsäkring inte ger fullt skydd för ditt egna fordon. Om din bil skadas i en krock som du orsakar kommer du inte att få ersättning från försäkringsbolaget om du bara har en trafikförsäkring. Därför kan det vara klokt att planera i förväg och se till att skaffa ett mer komplett försäkringsskydd.

Viktigt med en bra bilförsäkring vid ägarbyte av bil.

Var förberedd

Det kan vara stressande att behöva teckna en försäkring samma dag som bilen blir din. Du kan dock se till att förbereda dig så att det inte är några problem. Du kan göra efterforskningar i god tid innan du tar över bilen och se till att du har klart för dig redan på förhand vilket försäkringsbolag du ska välja och vilken försäkring.

Hel eller halvförsäkring

Det är en god idé att i god tid innan ägarskiftet fundera över om du vill ha en helförsäkring eller halvförsäkring, så att du vet vad du ska teckna för försäkring när det väl blir dags. Varr ute i god tid så att du hinner läsa på om de olika alternativen, jämföra villkor, självrisker och försäkringspremier. Bra också om du även hinner ta reda på vilket försäkringsbolag som har de bästa produkterna för just den typ av bil du ska köpa eller ta över.

Om du säljer eller överlåter en bil

Är du den säljande eller överlåtande parten behöver du naturligtvis inte teckna en försäkring. Det du då behöver göra är att se till att inte du blir sittande och betalar på din egen försäkring längre än nödvändigt.

Eftersom det är lag på att ha trafikförsäkring på en trafik som du äger och som inte är avställd, är det viktigt att du inte säger upp din försäkring för tidigt. Det är viktigt att du själv kontrollerar att anmälan om ägarbyte lämnas in. Antingen lägger du det själv i brevlådan om du skickar med vanlig post, annars kollar du i appen eller via e-tjänsten att allt är komplett och inlämnat.

Detta händer när ägarbytet har registrerats

När ägarbytet har registrerats behöver du inte längre ha en försäkring för bilen eftersom du inte längre är ägare. Det du då behöver ta reda på är om försäkringsbolaget hämtat in informationen om ägarbytet från Vägtrafikregistret och automatiskt avslutat din försäkring eller om du behöver kontakta dem. Om det är så att du behöver kontakta dem bör du naturligtvis göra detta så fort som möjligt.

När du planerar att köpa en ny bil, se till att teckna en ny bilförsäkring med trafikförsäkring direkt efter registreringen som ny ägare. Det blir enklare att komma ihåg att göra samma sak vid varje ny biltillfälle.

Värt att jämföra bilförsäkring vid ett ägarbyte

Skaffa en bra försäkring när du köpt en egen bil.
Det är bra att vara förberedd inför ett bilköp, som nämnts tidigare. Du kommer ha glädje av att redan innan ha skaffat dig goda kunskaper om de olika försäkringar som erbjuder bilförsäkringar. Det är nämligen väl värt tiden att jämföra olika försäkringar. Dels kan det naturligtvis skilja en hel del när det kommer till försäkringspremien, vilket för många är viktigt, men det kan också finnas stora skillnader i försäkringens villkor.

Det kan skilja en hel del mellan två försäkringsbolag på vad som ingår i deras olika försäkringspaket. Det är viktigt att förstå detta för att undvika att bara välja den första försäkringen man hittar för att få en försäkring på plats. Undvik att välja den första försäkringen du hittar bara för att ha en försäkring.

Olika målgrupper

När du jämför olika försäkringsbolag och deras erbjudanden är det viktigt att tänka på vilken målgrupp de riktar sig till. En del bolag koncentrerar sig på att erbjuda försäkringar till grupper med låg riskprofil. Det kan handla om personer över en viss ålder, en viss typ av fordon och så vidare. Därför är det viktigt att välja ett försäkringsbolag där du passar in i målgruppen, för att undvika att behöva betala en hög premie eller riskera att bli nekad försäkringsskydd. Det finns bilförsäkringar för alla, det gäller bara att hitta den som passar allra bäst.

Läs även artikeln om så försäkrar du din Tesla model 3.