Skoda bilförsäkring

Skoda bilförsäkring

Planerar du att köpa en Skoda och är nyfiken på att få veta mer om märkesförsäkringen? Det är en bra idé eftersom en Skoda märkesförsäkring är framtagen av personer som verkligen känner till bilmärket och vet vad som är extra viktigt för just de här bilarna. Här kan du vara säker på att få ett specialutformat försäkringsskydd som ger en god trygghet om något oförutsett skulle inträffa.

Tre alternativ

Om du är insatt i försäkringsbranschen i allmänhet och bilförsäkringar i synnerhet vet du nog redan att de flesta försäkringsbolag delar in bilförsäkringar i tre paket; trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Det ser ut på samma sätt när det kommer till Skoda märkesförsäkring. Du bör egentligen bara teckna trafikförsäkringen om du endast vill ha en försäkring som täcker skador på andras egendom samt personskador som du har orsakat när du har kört bil.

Förslag på försäkringsbolag:

Hel, halv & trafikförsäkring

ICA bilförsäkring

ICA-bonus på kostnaden

 • Fast pris i 5 år

 • ICA-bonus på försäkringen

 • 4,4 i betyg hos Konsumenternas Försäkringsbyrå

 • Hel, halv & trafikförsäkring

Bärgningshjälp dygnet-runt

Hedvig

Utan bindningstid

 • Utan bindningstid

 • Vägassistans 24/7

 • Personlig service i appen

 • Hel, halv & trafikförsäkring

Anpassad försäkring

Gofido

Helt digital försäkring

 • Anpassa ditt skydd

 • Helt digital

 • Utan bindningstid

 • Hel, halv & trafikförsäkring

Det är dock väldigt viktigt att du är medveten om att skyddet för din egen bil är noll om du väljer att enbart teckna en trafikförsäkring. Premien är förstås lägre än för de andra paketen, men skyddet är också närmast obefintligt. Det enda tillfället då detta möjligen kan vara aktuellt eller en någorlunda god idé är om din bil är så pass gammal och har så lågt värde att det inte är någon idé att försäkra den vidare.

En halvförsäkring är ett bra skydd om du utöver denna även har en gällande vagnskadegaranti, vilket du får när du köper en ny Skoda. I halvförsäkringen ingår ersättning för skador på glas, maskinskador, skador som uppstår till följd av brand, ersättning för skador som uppstår till följd av feltankning, rättsskydd, stöldskydd samt räddning. Det som inte ingår, vilket du kanske noterade, är alltså vagnskador.

I helförsäkringen ingår vagnskador samt allt som ovan nämndes i halvförsäkringen. Det här är en bra försäkring att satsa på den dagen vagnskadegarantin har löpt ut.

Tilläggsförsäkringar som ökar tryggheten

Om du vill stärka upp försäkringsskyddet ytterligare för din Skoda finns det några tilläggsförsäkringar som kan hjälpa dig med detta. Här finns bland annat ett tillägg som kallas Drulle, vilket är en typ av allriskförsäkring. Det är bra att ha om du vill ha ett skydd som även omfattar bilens inredning. Ibland händer det att någon i familjen råkar spilla något på klädseln eller att nyckeln bryts av. Drulleförsäkringen täcker sådana händelser och ger därmed en direkt större trygghet.

Det finns även en tilläggsförsäkring som omfattar privat sjukvård. Det är förstås inte bilen som får privat sjukvård utan bilens förare och passagerare om de skulle behöva det. Du och dina medpassagerare får tillgång till snabb privat specialistvård om ni skulle behöva detta efter en trafikolycka. Det är inte bara din Skoda som ska ha ett bra skydd, även ni som färdas i bilen ska kunna känna er trygga.

Vidare finns det en tilläggsförsäkring som heter Stor Bilextra. Den ger bland annat ersättning för hyrbil och tar även bort självrisken vid djurkollisioner. Den sänker även självrisken om bilen utsätts för skadegörelse av annan person. Den går också in och täcker självrisken om du krockar med en känd utländsk bil när du befinner dig utomlands, exempelvis på semester.

I vilket land tillverkas Skoda?

Skoda är en bilproducent med ursprung i Tjeckien. Företaget grundades 1895 och har sitt huvudkontor i Mladá Boleslav, Tjeckien.

Sedan 1991 är Skoda en del av Volkswagen-koncernen och har byggt upp ett omfattande produktionssystem över hela världen. Skoda-bilar tillverkas i flera länder, bland annat i Tjeckien, Slovakien, Kina, Ryssland och Indien. Det största produktionsanläggningen för Skoda finns i Tjeckien.

Är Skoda och Volkswagen samma?

Skoda och Volkswagen är inte samma företag, men de tillhör båda Volkswagen-koncernen.

Efter att Volkswagen köpte Skoda år 1991 har Skoda varit en del av Volkswagen Group. Genom Volkswagens ägande har Skoda fått tillgång till teknologi, resurser och plattformar som hjälpt företaget att utveckla och tillverka moderna och konkurrenskraftiga bilar.

Trots att både Skoda och Volkswagen delar vissa tekniska komponenter, plattformar och produktionsanläggningar, har de två varumärkena sina egna identiteter och erbjuder olika modeller för olika marknadssegment.

När gör man stor service på bilen?

Man utför normalt sett en stor service på en bil en gång om året eller efter en viss körsträcka, vanligtvis mellan 15 000 och 30 000 kilometer, beroende på biltillverkaren och serviceplanen.

En stor service innebär oftast en mer omfattande kontroll och underhåll av bilens olika komponenter och system. Det kan inkludera följande åtgärder:

 • Oljebyte och byte av oljefilter
 • Byte av luftfilter, bränslefilter och eventuellt kabinfilter
 • Kontroll och påfyllning av vätskor såsom bromsvätska och kylarvätska
 • Kontroll av bromsar, hjulupphängning och styrning
 • Byte av tändstift (vid behov)
 • Inspektion av avgassystem och utsläppskontroll
 • Eventuell byte av kamrem (om fordonet har en kamrem)
 • Generell inspektion av fordonsbelysning, batteri och elektroniska system

Det är viktigt att följa biltillverkarens rekommendationer för när en stor service bör utföras. Detta kan variera beroende på bilmodell, motor och typ av användning. Att regelbundet utföra service och underhåll enligt bilens servicebok är viktigt för att säkerställa fordonsprestanda, driftsäkerhet och bibehållen garantitid.