Bilförsäkring för dig under 25 år

Vill du teckna en bilförsäkring men är orolig att det ska bli svårt eftersom du är under 25 år? Du behöver inte vara rädd att det inte ska finnas någon försäkring för dig, det gör det alltid. Däremot bör du vara medveten om att försäkringen kommer att bli dyrare än du kanske hade förväntat dig, just för att yngre människor betraktas som en större risk i trafiken än de som har hunnit bli lite äldre.

Att tänka på när du letar försäkring

För cirka 100 år sedan såg försäkringsbranschen annorlunda ut den gör idag. Då valde försäkringsbolagen ofta att inte erbjuda försäkringar överhuvudtaget till personer som betraktades som dåliga affärer för dem, det vill säga personer som ansågs löpa hög risk att behöva utnyttja sina försäkringar. Så ser verkligheten inte ut idag, vilket förstås är tur.

Förslag på försäkringsbolag:

ICA Försäkringar bilförsäkring
Moderna Försäkringar bilförsäkring

ICA Försäkring

  • Utan extra kostnad: Trafikolycksfall och Krishjälp efter trafikolycka som är helt utan självrisk.
  • Bonus: Hela försäkringskostnaden som ICA-bonus för dig med ICAs kort.

Moderna Försäkringar

  • Täcker maskinskada om ditt fordon är max 8 år eller körts max 12000 mil och du valt minst halvförsäkring.
  • 0 kr i självrisk vid krock med djur om bilen har helförsäkring.
  • Skräddarsy bilförsäkringen efter dina behov med tillägg som t.ex hyrbil, assistans och drulle.

Däremot ser försäkringsbolagen ut att kompensera sig för risken de tar genom att erbjuda försäkringar även till personer som betraktas som större risker. För att kompensera risken höjs kostnaden. Det är egentligen inget konstigt. På samma sätt tar bankerna ut högre ränta för låntagare som har en lägre inkomst eller som har en betalningsanmärkning. Det är faktiskt ganska naturligt.

Det kan förstås kännas en smula orättvist att du ska betala en högre försäkringspremie på grund av din ålder, oavsett hur försiktig du är som bilförare. Åldern är ju inget som kan påverkas. Du kan istället försöka tänka positivt, att det ju faktiskt är ganska rättvist. Alla som har varit unga och ägt en bil har gått igenom detta skede, och några år senare kommer du tillhöra den grupp som får lägre premier.

bilförsäkring för dig under 25 år

Det du bör tänka på när du letar en lämplig bilförsäkring är att olika bolag har olika inställning till unga bilägare. Vissa försäkringsbolag har valt att enbart erbjuda försäkringar till personer över 30 år som bor i områden där riskerna betraktas som mindre, och enbart utvalda bilmärken. Dessa företag är alltså inte aktuella för dig. Du bör istället jämföra försäkringarna hos de olika bolag som erbjuder bilförsäkringar till alla, oberoende av ålder.

Försök inte hitta den billigaste försäkringen i första hand. Lägg istället fokus på att hitta en så bra försäkring som möjligt för just din bil. Se över behovet av eventuella tilläggsförsäkringar och fundera över om du behöver en helförsäkring eller om det räcker med en halvförsäkring.

Förbättra din status

Som ung bilägare räknas sannolikheten för att du ska bli inblandad i någon form av trafikolycka vara högre än för den genomsnittliga bilägaren. För att på sikt sänka din premie är det viktigt att du motbevisar sannolikheten. Se till att hålla dig undan olyckor, kör med omsorg och ta väl hand om din bil. Genom att inte utnyttja din försäkring på ett antal år kan du sänka din premie och du kommer upptäcka att dina villkor och din premie på sikt förbättras rejält.

Nyckeln till att få en fördelaktig försäkring utan att behöva betala för mycket är alltså att visa att du är en ansvarsfull bilförare. På detta sätt kan du också ha glädje av din bil i många år.