Bilförsäkring ungdom

Bilförsäkring ungdom

Om du äger en bil som inte är avställd behöver du ha en bilförsäkring. Det spelar ingen roll om du är ung eller gammal. Kravet är detsamma för alla. Att teckna en försäkring som ung kan dock vara lite mer komplicerat än att teckna en försäkring senare i livet. Anledningen är att risken anses vara högre att skador ska ske, något som ofta leder till en högre försäkringspremie.

Att tänka på när man tecknar försäkring som ung

Om du är ung och vill teckna en bilförsäkring finns det några saker du bör tänka på och som du behöver känna till. Det är bra om du bär med dig i tankarna att det kan vara en smula mer komplicerat att teckna en försäkring just på grund av din ålder. Det innebär att du först och främst när du jämför bilförsäkringar behöver undersöka vad som står i villkoren. Vissa försäkringsbolag har valt att inte erbjuda försäkringar till försäkringstagare som är under en viss ålder. Du behöver därför säkerställa att så inte är fallet hos det försäkringsbolag som du tittar på.

Förslag på försäkringsbolag:

Hel, halv & trafikförsäkring

ICA bilförsäkring

ICA-bonus på kostnaden

 • Fast pris i 5 år

 • ICA-bonus på försäkringen

 • 4,4 i betyg hos Konsumenternas Försäkringsbyrå

 • Hel, halv & trafikförsäkring

Bärgningshjälp dygnet-runt

Hedvig

Utan bindningstid

 • Utan bindningstid

 • Vägassistans 24/7

 • Personlig service i appen

 • Hel, halv & trafikförsäkring

Anpassad försäkring

Gofido

Helt digital försäkring

 • Anpassa ditt skydd

 • Helt digital

 • Utan bindningstid

 • Hel, halv & trafikförsäkring

Nästa sak som du behöver vara medveten om är att det kommer bli dyrare för dig att teckna en bilförsäkring just på grund av din ungdom. Om du till exempel jämför priset på din försäkringspremie med det pris din mamma eller pappa betalar så kommer du se att du får betala betydligt mer. Det kan tyckas vara orättvist men så ser det ut hos de allra flesta försäkringsbolag. Du kan inte påverka din ålder, så du får acceptera att betala en högre premie under några år. Åldern ökar dock med tiden, vilket leder till billigare premier för dig i framtiden.

Jämför försäkringar

Även om du är en ung bilägare ska du inte på något sätt låta dig avskräckas. Det finns gott om försäkringsbolag att välja mellan även för dig och du ska naturligtvis inte nöja dig med något annat än det bästa. Även om priset blir lite högre än för någon som är tio år äldre är det viktigt att du ser till att jämföra alternativ. Naturligtvis bör du se till att välja det bästa skyddet för din bil.

Bilförsäkring för ungdomar. Två ungdomar jämför bilförsäkringar för att ta ett bra beslut.

De flesta försäkringsbolag har ganska liknande lösningar för halvförsäkringar och helförsäkringar. Det kan dock finnas små skillnader, så det är alltid en god idé att läsa på och jämföra. Om du tycker att det är krångligt och knappt vet vilka försäkringsbolag som finns på marknaden kan du ta hjälp av en jämförelsesajt på nätet. Det finns ett flertal sådana och vissa har genomfört jämförelser just med syftet att hitta en bra bilförsäkring för ungdomar.

Kraven på en bilförsäkring är naturligtvis desamma oavsett om man är ung eller gammal, men med hjälp av en jämförelsesajt kan du se till att både hitta en riktigt bra försäkring och se till att du får en prisvärd försäkring där du inte behöver betala mer än nödvändigt.

Tänk också på att köra bilen med varsamhet och försök hålla dig skadefri utan att behöva utnyttja försäkringen i några år. På så sätt kommer du så småningom att kunna få bättre villkor.

Att försäkra en bil är en viktig del av att äga och köra en bil, oavsett ålder. För unga förare under 25 år kan kostnaden för bilförsäkring dock vara högre än för äldre förare. Precis som med alla försäkringspremier beror kostnaden på flera faktorer.

Faktorer som påverkar kostnaden för bilförsäkring under 25 år

När försäkringsbolag bedömer priset på en bilförsäkring för en person under 25 år tar de hänsyn till flera olika faktorer:

 • Ålder – Yngre förare anses ha en högre riskprofil eftersom de har mindre erfarenhet på vägen.
 • Körförmåga – Försäkringsbolag brukar titta på en persons körförmåga och antal olyckor eller trafikbrott för att bedöma risken.
 • Typ av bil – Vissa bilar kan vara dyrare att försäkra på grund av högre reparationskostnader eller högre stöldrisk.
 • Geografi – Personer som bor i områden med högre stöld- eller brottsrisk kan få högre premier.

Varför är bilförsäkring dyrare för unga?

Att försäkra bil som ung kan vara kostsamt. Viktigt att jämföra priser och villkor på försäkringen.

Det finns flera anledningar till att bilförsäkringar tenderar att vara dyrare för unga förare. Först och främst har unga förare generellt mindre erfarenhet på vägen, vilket ökar risken för olyckor. Statistik visar att förare under 25 år har en högre olycksrisk och är mer benägna att vara inblandade i allvarliga olyckor.

Förutom erfarenhet tar försäkringsbolagen hänsyn till statistik som visar att unga förare oftare är vårdslösa eller tar större risker när de kör. Detta kan bidra till att höja försäkringspremierna för denna åldersgrupp.

Vad kostar bilförsäkring för en 20-åring?

Det är svårt att specificera exakt vad en bilförsäkring kostar för en 20-åring eftersom kostnaden varierar beroende på individuella omständigheter. Som tidigare nämnts bedömer försäkringsbolag kostnaden baserat på flera faktorer som ålder, körförmåga, typ av bil och var du bor.

Generellt sett kan dock unga förare förvänta sig att betala högre försäkringspremier än äldre förare. Priserna kan variera från hundratals till flera tusen kronor per år beroende på individuella faktorer och vilket försäkringsbolag man väljer att köpa sin bilförsäkring från.

Det är viktigt för unga förare att jämföra olika försäkringsbolag för att hitta den bästa bilförsäkringen. En ren körhistorik och ansvarsfullhet kan också minska försäkringskostnaden.