Folksam

Det finns gott om försäkringsbolag i Sverige, vissa av dem små och nischade, andra stora med ett utbud som innefattar de flesta typer av försäkringar. Folksam tillhör tveklöst den senare gruppen. Det här är ett väletablerat försäkringsbolag med många olika försäkringar. Företaget har nästan 100 år på nacken, även om en del förändringar, sammanslagningar och namnbyten hunnit ske längs vägen.

Folksams historia

1908 startades ett bolag vid namn Samarbete av Ömsesidiga Brandförsäkringsföreningen. 1925 skedde en sammanslagning mellan Samarbete och ett livförsäkringsbolag vid namn Folket. Namnet på detta bolag blev Folket i Samarbete, men detta kom så småningom att bytas ut. Det nya namnet blev då Folksam. På den tiden var det inte lika vanligt att folk i allmänhet hade försäkringar och målet med att skapa bolaget var att öka tryggheten för gemene man. På den tiden var det många som inte hade en hemförsäkring, och det var också betydligt svårare att få en försäkring eftersom de försäkringsbolag som redan fanns inte gick med på att låta en person teckna en försäkring om de ansåg att detta kunde innebära en dålig affär. Det innebar att många inte ens hade möjlighet att teckna en försäkring ens om de aktivt försökte. På grund av detta fanns det verkligen en stor marknad och nytta när Samarbete grundades.

Vår favorit

ICA bilförsäkring

Bra försäkring till bra pris

 • Fast pris i 5 år

 • ICA-bonus på försäkringen

 • Topprankad i test

 • Hel, halv & trafikförsäkring

Bärgningshjälp dygnet-runt

Hedvig

Utan bindningstid

 • Utan bindningstid

 • Vägassistans 24/7

 • Personlig service i appen

 • Hel, halv & trafikförsäkring

Anpassad försäkring

Gofido

Helt digital försäkring

 • Anpassa ditt skydd

 • Helt digital

 • Utan bindningstid

 • Hel, halv & trafikförsäkring

Dagens verksamhet

Idag har Folksam vuxit sig mycket stort och kan idag erbjuda såväl försäkringar som pensionssparande, kapitalsparande och även andra tjänster.
När det kommer till försäkringar har det här försäkringsbolaget mycket att erbjuda. Här kan du naturligtvis teckna en bilförsäkring, hemförsäkring, villaförsäkring och djurförsäkring. Du kan även teckna en barnförsäkring eller försäkra dig själv med en personförsäkring som passar dina önskemål. Förutom bilen kan du också försäkra andra fordon så som MC och moped och det går även utmärkt att försäkra båten hos Folksam. Här finns också försäkringar för företag samt försäkringar för idrottsföreningar, för att nämna några av alla de försäkringslösningar som finns hos det här försäkringsbolaget med mycket erfarenhet och många år på nacken.

Förutom försäkringarna erbjuder Folksam som tidigare nämnts också en del andra tjänster. Här finns det till exempel möjlighet att starta upp ett kapitalsparande, som antingen kan sparas på ett sparkonto eller ett fondkonto där det även finns potential till tillväxt men även viss risk. Här finns också lösningar för pensionssparande samt möjlighet att låta Folksam förvalta premiepensionen. För den som känner sig osäker och vill veta mer finns det naturligtvis också möjlighet att få rådgivning kring dessa tjänster för att se över vilken lösning som är den bästa i den situation du befinner dig i.

Om Folksam

Bra att veta om några av försäkringarna

Att som vuxen individ se över sitt försäkringsskydd är viktigt. Det kan löna sig att då och då se över försäkringarna och kanske byta ut några eller samla dem hos samma bolag, men framför allt är det viktigt att se till att du har de försäkringar du behöver. Frågan är då vilka försäkringar som är de viktigaste att ha? Det kan naturligtvis variera beroende på hur din levnadssituation ser ut men här tittar vi på några av de försäkringar du troligtvis bör ha, och tittar även på vad Folksam har att erbjuda när det kommer till just dessa försäkringar.

Hemförsäkring.

Detta är en försäkring som du har skyldighet att ha om du bor i en lägenhet eller hus där det är du som står på kontraktet. Det kan vara så att någon annan i din familj har en hemförsäkring som täcker och då kan du slippa att ha ytterligare en, men det viktigaste är att det finns en hemförsäkring i hushållet. Folksam erbjuder olika hemförsäkringar beroende på just din boendesituation. Här finns hemförsäkringar för de som bor i hyresrätt, villaförsäkringar, bostadsrättförsäkring och ägarlägenhetsförsäkring. Det innebär att alla kan hitta en hemförsäkring som passar just deras situation.

Barnförsäkring

Om du är förälder bör du se till att din lilla skatt har en bra försäkring. Det kan vara bra att teckna en försäkring redan under graviditeten för att se till att barnet är försäkrat även under tiden i magen och under förlossningen. Folksam erbjuder såväl gravidförsäkringar som barnförsäkringar som är lätta att teckna. Barnförsäkringen täcker både olycksfall och sjukdom och det är viktigt att försäkringen tecknas så tidigt som möjligt. Om du tecknar en barnförsäkring hos Folksam innan barnet fyller sex år gäller försäkringen även neuropsykiatrisk störning. Det är också viktigt att känna till att vissa sjukdomar kräver att försäkringen löpt på i minst ett år innan de uppstått för att försäkringen ska ge ersättning. Detta gäller psykiska sjukdomar, epilepsi, cystisk fibros och kromosomavvikelse för att nämna några. Exakt vilka sjukdomar det gäller kan du läsa om i försäkringsvillkoren innan du tecknar försäkringen.

Bilförsäkring

Om du äger en bil är du skyldig att se till att det finns en aktuell trafikförsäkring. En sådan kan du givetvis teckna hos Folksam, men det är att rekommendera att du satsar på ett mer omfattande skydd så att även ditt fordon skyddas av försäkringen. Om du väljer att teckna en helförsäkring hos Folksam ingår naturligtvis trafikförsäkringen samt allt det som ingår i halvförsäkringen. Dessutom ersätts vagnskador, vilket kan vara väldigt bra. Här hos Folksam kallas dock inte försäkringarna halvförsäkring och helförsäkring.

Här finns istället tre olika försäkringar med namnen Trafikförsäkring, Bilförsäkring och Bilförsäkring Stor. Intressant med Bilförsäkring Stor är att den bland annat täcker skador som uppstår till följd av feltankning. Den täcker även nyckelförlust, vilket gör att skyddet träder in och betalar såväl en ny nyckel om den tappas bort som omkodning om något skulle gå sönder. Detta är delar av en försäkring som ofta glöms bort men som faktiskt kan vara väldigt nyttiga att ha.

Personförsäkring

Det har tidigare nämnts att du bör se till att barnen är försäkrade men det är naturligtvis viktigt att även du har ett bra skydd. Här hos Folksam hittar du de försäkringar du kan tänkas behöva. Du kan välja att teckna enbart sjuk- och olycksfallsförsäkring men du kan även lägga till en livförsäkring om du vill. Du kan även teckna en inkomstförsäkring, något som kan vara väldigt nyttigt att ha.